SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Hindås
Kamratskap utan gränser

Om klubben

Föreningens historia

 

Sammanfattning av IFK Hindås historia 1913 - 2023

Nedanstående sammanfattning av IFK Hindås historia är på intet sätt en komplett summering av den mångåriga verksamhet som bedrivits av föreningen men dock en start. Föreningen är därför mycket tacksam för kompletterande och eventuellt rättande information som kan delges oss.

Under 1900-talets första decennium lät Göteborgs Idrottsförbund uppföra Idrottsgården, hoppbackarna och en mindre idrottsplan i Hindås. Detta gjorde att intresset för idrott på allvar växte bland Hindås ungdomar.

Den 15 augusti 1913 samlades en grupp ”grabbar” från Hindås som beslutade att de skulle starta en idrottsförening vid namn ”Idrottsföreningen Kamraterna”… dagens IFK Hindås.
Från start var dock målet att bedriva allmän idrott (dagens friidrott) och inte fotboll. Föreningen utkämpade klubbtävlingar mestadels mot göteborgsklubbar.

Under åren omkring 1927 hade föreningen en mycket aktiv simsektion vilken anordnade en simskola och märkestagning för ett stort antal av ortsborna och sommargästerna.

Föreningen hade också under några år en ganska livaktig orienteringsavdelning som bl.a. var med och arrangerade DM för Västergötland 1931. Då klubben O.K. Orinto bildades övergick dock orienteringsavdelningen till denna klubb och IFKs verksamhet upphörde.

Fotboll har varit den dominerande sporten inom föreningen och IFK tillhörde Västergötlands Idrottsförbund fram till 1950 och spelade i den s.k. Markserien vilken vi aldrig lyckades vinna. År 1951 överfördes IFK till Göteborgsdistriktet och då började det gå bättre med ett par seriesegrar ganska omgående. På herrsidan har vi dock aldrig lyckats ta oss till högre serie än division 5.

År 1957 startades en bordtennissektion som från en början bedrevs i en blygsam skala men med tiden växte intresset alltmer. Främst under 1980-talet fostrade IFK ett antal mycket duktiga pingisungdomar som bland annat deltog i Svenska juniormästerskapen. Sektionen upphörde dock i och med bildandet av Råda/Hindås bordtennisklubb.

År 1957 invigdes Fagervallen vilket var föreningens gräsplan och ett resultat från föreningens tidigare glansdagar.

År 1958 kunde världens bästa fotbollslandslag beskådas på Fagervallen. De blivande VM-guldmedaljörerna, Brasilien, var förlagda på Hindås turisthotell och tränade på Fagervallen under hela juni månad. Fantastiska spelare som Pelé, Garrincha, Didi m.fl. som ristat in sina namn i fotbollshistorien spelade och levde runt Fagervallen i deras uppladdning för kommande VM-seger.

År 1971 startades damfotbollen i IFK Hindås på initiativ av Bengt Ohlsson. IFK Hindås damlag har spelat ändå upp i division 2 men efter en rad överflyttningar av spelare föll damlaget tillbaka till lägre divisioner. Första flicklagen startades 1973.

År 1996 den 11 september invigdes det nya (dagens) klubbhus uppe på Fagervallen efter stöd från kommunen och en rad sponsorer.

År 2008 invigdes den nya grusplanen (11-manna) uppe på Fagervallen vilket möjliggjort för våra lag att förlänga träningssäsongerna vid Fagervallen då gräsplanen inte längre kan användas.

År 2009 startades den nya schacksektionen inom föreningen i ett led att försöka bredda verksamheten och erbjuda Hindås ungdomar ett komplement till idrotten.

År 2011 ersattes 11-manna grusplanen på Fagervallen med en ny och modern konstgräsplan som var spelfärdig i början av juni samma år. 

IFK Hindås är idag Härryda kommuns äldsta idrottsförening och inom Göteborgs Fotbollsförbund är det endast nio idag verksamma föreningar som är äldre än vår förening.

Föreningen vill tacka Lars Hedenström för allt material och den sammanställning som han delat med sig av och vilket möjliggjort ovanstående sammanfattning av föreningens historia.

Tack Lars!

 
Klubbshop
Följ oss på sociala medier
Försäkring
Samarbetspartners